Hustomt nr. 64

Hustomter ved Kikkenborg.

64. Brødlandshede.
Stedet Brødlandshede er afsat med navn på målebordet af 1885 og er oprindelig opført som det yderste af tre huse på hedeparceller fra Brødland.
Aalborg-Anes hus lå mod nord, ved Sønder Østbjergs grænse, Østerbæk i midten, Brødlandshede i syd, alle tre med adgang over Østerbækken til alfarvejen, gennem vestre Skeldal ad gang til Kirkevejen ved Bjerggrøn.
Aalborg-Anes hus faldt først. - Dets plads i terrainet kan næppe mere påvises, her er gravet og plantet, men dets historie lever hos de gamle med et let sagaskær over sig:
Her boede Aalborg-Ane, og hun brændte inde en nat, før hun skulle have Kartegilde.
Hvorledes kom det sig nu, at det gik Aalborg-Ane så slemt? - Jo, hun agtede at bage sig kager til gildet.
Hun fyrede i sin ovn med Lyng og Enebær og kvas, som stod hun i et højere embede i Helvedes forgård og - gik i geng, da bålet var på sit højeste for så at stå op den følgende morgen og sætte sine kager ind.
l mellemtiden overgik der Ane noget menneskeligt, mens hun sov.
Hun blev i luerne. Huset brændte, hun selv opløstes i atomer, der langsomt drev op gennem vestre Skeldal; og aldrig blev dette sagnomvundne Kartegilde i Hammer Bakker nogensinde senere holdt.
Østerbækhuset fandt i Sagfører A. Olesen sin redningsmand.
Det opstod, efter endt ombygning i sagførerens velkendte solide stil, som Fugl Føniks af sin aske,
men Brødlandshede måtte falde.
Meget var det ikke Jakob Søen, Store Jens Peters Broder, lod blive tilbage heraf på bakkeskrænten ved Østerbæk: en firkantet grøn plads, rester af diger hvor huset har ligget; dybt i græsset et par ynkeligt forkrøblede Malurtbuske.
På Brødlandshede har man Dobbeltlangdyssen ind på sig, det tunge Jætteforspand, der lagde sig til hvile hist oppe med solen i øjnene; mørkt hæver den nordre høj sin rygning mod himlen, tærende af himmelblået, af dagens ild, sendende en strøm af kulde gennem lyngen.
I vest smiler landskabet med grønne farver, grønne dale og bakkehæld og længst nede blinker Østerbækkens vandhvirvler skinnende hvide som sølv.

Retur til historiekort

Niels Hedin's Hammer Bakker bog fra 1931
14/2-2014